Zonnetent en Bimini


 

Hoe doen ze dat in Volendam?

Zeilmakerij Volendam levert geen kant en klare bimini’s uit voorraad. Een wiebelend dunwandig aluminium frame met plastic beslagen waartussen een stukje flut doek wappert zult u van ons niet aantreffen.

 

 

Elke bimini of zonnetent wordt door ons op maat gemaakt en het resultaat mag gezien worden. Stuk voor stuk degelijke en fraai afgewerkte schaduwmakers. Bimini’s met een strakke pasvorm die een stootje en een windje kunnen hebben.

 

 

 

Daarvoor hebben wij uw schip nodig in de haven van Volendam. Om uw wensen te bespreken, advies te geven, de maat te nemen en om de bimini aan boord van uw schip te monteren. Dit kan alleen na het maken van een afspraak. Via de knop Bootkappen en tenten kunt u onder de knop Hoe doet Zeilmakerij Volendam dat lezen hoe dit in zijn werk gaat.

 


 

Het buizenframe

 

Zeilmakerij Volendam maakt frames van RVS buis met een diameter van 19, 22 of 25 mm. Ook de beslagen en de voeten zijn altijd van RVS. Ons grote assortiment beslagen en voeten zorgt dat het frame stevig staat en ook tijdens zonnig weer met een stevige bries geen krimp geeft.

 

 

Als u wilt zeilen met de bimini op dan zijn we afhankelijk van de hoogte die onder de giek beschikbaar is en de schootvoering van uw grootzeil. Loopt uw grootschoot vanaf de giek direct in de kuip dan is er minder ruimte voor een bimini dan wanneer de schootvoering meer vooraan op het kajuitdak is geplaatst.

 


 

In en uitklappen

 

De voorste beugel klapt meestal tegen de achterste. Vaak wordt de achterste beugel overeind gehouden door twee steunpijpjes. De dichtgeklapte bimini blijft dan rechtop staan. Wordt zowel de voorkant als de achterkant met spanbanden uitgevoerd dan is de bimini ook eenvoudig schuin voor of achterover te verstellen.

 


 

Hoeveel beugels heb ik nodig voor mijn bimini?

 

Dit hangt niet alleen af van de grootte maar ook van de ronding van de bimini.Van opzij gezien heeft een bimini met 2 beugels meestal een wat plat aanzicht Een bimini met 3 of 4 beugels kan, van opzij gezien, een wat rondere vorm krijgen.

 

 

Vergeet niet dat een ingeklapte bimini met meer stangen niet alleen duurder en zwaarder is maar ook meer opbergruimte nodig heeft.

 


 

Welk doek?

 

Bimini’s worden door Zeilmakerij Volendam in de meeste gevallen gemaakt van Sunbrella Boatacryl. Een kleurvast en UV bestendig acryldoek leverbaar in 14 kleuren.Een gladde PVC doek als bijvoorbeeld Stamoid kan natuurlijk ook maar is in een beperkt aantal kleuren te leveren.

 

De smalle afwerkbies kan in dezelfde kleur als het doek of in een afwijkende kleur worden geleverd. De diverse kleuren stiksels zijn allemaal UV bestendig.

 

 

 

De buizen van het frame lopen door tunnels in het doek die standaard van ritsen zijn voorzien. Het frame hoeft dus niet steeds uit elkaar te worden gehaald om het doek aan te brengen of te verwijderen maar het doek is simpel aan en af te ritsen.

 


 

Welke kleur?

 

De meest voor de hand liggende kleur voor een bimini zou wit moeten zijn want dat reflecteert immers het meeste zonlicht. In landen met veel zon zult u echter weinig witte bimini’s zien. Waarom niet? De zon weerkaatst in het water en komt van onder af in de bimini. Een witte bimini weerkaatst de zon weer naar beneden op uw, meestal witte, boot

 

 

Gevolg: Juist meer UV straling en u krijgt last van het gereflecteerde zonlicht. Vergelijkbaar met de reflectie van zon in de sneeuw. Met een wat donkerder doek heeft u hier geen last van. Het is veel rustiger voor uw ogen. De bimini is aan alle kanten open. De wind kan er doorheen waaien dus de warmte, die het donkere doek iets meer absorbeert, is snel weer weg. 

 


 

Kan ik een bimini uitbreiden?

 

Indien gewenst kunnen wij ritssluitingen monteren aan de zijkanten, de voorkant en/of de achterkant van de bimini. Wij maken dan, tegelijkertijd of eventueel later, een zij, achter of voorzeiltje dat aan de bimini kan worden geritst als extra beschutting tegen zon en/of wind.

 

 

Zijzeiltjes kunnen aan de onderkant simpel met lijntjes aan de reling of aan de voetrail worden vastgezet. Een achterzeiltje kan meestal aan de hekstoel worden geknoopt.

 


 

Zonnetent

 

Wilt u een groot oppervlak afdekken tegen de zon en geen buizenframe op uw schip dan is een hangende zonnetent misschien de oplossing. Nadeel is dat er over het algemeen niet mee gezeild kan worden want de schootvoering laat dit meestal niet toe. Ook is een dergelijke tent niet gemaakt om even snel te monteren of te demonteren, daar is wel even wat tijd voor nodig. 

 

 

Elk schip, elke klant en elke situatie is anders. Samen met u werken we naar een goede oplossing voor uw zonprobleem. Mast en stagen lopen vaak door de tent heen maar daarvoor worden insnijdingen in de tent gemaakt die worden dichtgemaakt met ritsen, drukknopen of klittenband.

De zonnetent kan eventueel worden ondersteund door horizontale aluminium of RVS buizen die op de giek rusten of onder de giek worden opgehangen. Deze buizen zijn ook deelbaar te maken. Een zonnetent is aan de zijkanten, achter of voorkant uit te breiden met aan te ritsen kleden.

Zonnetenten worden meestal gemaakt van Sunbrella boatacryl dat in 14 kleuren leverbaar is. PVC doek als Stamoid is ook een mogelijkheid maar dan is het aantal kleuren wat beperkter.