Sloep

 

Buiskap op een sloep

 

Naast ons werk als jachtzeilmaker en scheepstuiger heeft onze afdeling bootkappen de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt waarbij we voor ons zelf de lat steeds hoger hebben gelegd. Loop eens over een jachthaven en let eens op: als u een gestroomlijnde, sterke en perfekt afgewerkte bootkap of tent ziet zit er gegarandeerd ons logo op. Niet voor niets mogen wij de top van de Nederlandse Jachtbouw tot onze klantenkring rekenen. Dat kan alleen als je topkwaliteit levert en er duidelijke afspraken worden gemaakt.

 

 

 


 

Het buizenframe

 

Een goede bootkap of tent staat of valt bij een gestroomlijnd en stevig frame. Het model mag de lijn van de sloep niet verstoren maar moet toch het gewenste comfort bieden en ook nog simpel neer te klappen of te demonteren zijn. Vaak geen gemakkelijke opgave maar vanzelfsprekend wordt u hierin vakkundig geadviseerd. Steekt u maar gerust van wal over uw speciale wensen want uw ideeën krijgen alle aandacht.  Een bestaand buizenframe opnieuw gebruiken of waar nodig aanpassen is voor ons geen probleem. Een nieuw buizenframe wordt in de meeste gevallen van hoogglans gepolijst RVS gemaakt en in steeds mindere mate van aluminium. Een RVS buizenframe is veel steviger dan aluminium, corrosie tussen beslag en buis en vast gerotte bouten is uitgesloten. RVS buis is leverbaar in 19, 22 en 25 mm en aluminium in 20 en 25 mm.  De beslagen zoals voeten, scharnieren, koppelstukken enz zijn altijd van RVS en we hebben een zeer ruim assortiment. Voor uitgebreide informatie over buiskappen in het algemeen: zie de button Motorboot kappen en Zeilboot kappen.

 


 

Uitvoering kap voor sloep

 

Omdat de gangboorden op een sloep vaak ontbreken of heel smal zijn kan het zinvol zijn om een van de voorramen oprolbaar te maken met 2 ritssluitingen. Het voordek is dan bereikbaar als extra in/uitgang of om de bolder te kunnen gebruiken bij het aanmeren. De achterkant van de kap wordt extra versterkt met een PVC grijpstrook in kleur naar keuze. Vaak wordt de achterkant van de kap voorzien van een ritssluiting. Hieraan kan een schuin weglopend achterzeil of een complete kuiptent worden geritst.

Een schuin weglopend achterzeil wordt aan de buiskap geritst. Aan de achterkant wordt het met spanbanden opgespannen en aan de zijkanten met drukknopen vastgezet. Indien nodig wordt aan de binnenkant een verstelbare stok geplaatst om doorzakken van het zeil te voorkomen.

 

 

Wilt u het echt comfortabel? Denk dan eens aan een complete kuiptent. Ook deze wordt aan de buiskap geritst. Aan de achterkant wordt de kuiptent ondersteund door een deelbare RVS beugel die geplaatst is in wegneembare voeten. De kuiptent is voorzien van ramen en ritsen zodat de zijkanten en de achterkant oprolbaar zijn. De ramen zijn eventueel ook te verduisteren met afneembare losse zeiltjes voorzien van klittenband. De achterkant van de kuiptent wordt met spanbanden opgespannen en de zijkanten worden met drukknopen uitgevoerd. 

 

 

Wilt u een nieuwe kap op uw sloep? Maak dan ruim van tevoren een afspraak en breng de sloep naar Volendam. U kunt bij ons voor de deur aanleggen maar het liefst hebben we de sloep op een trailer voor onze deur. 

 


 

Doeksoorten

 

Het grootste deel onze bootkappen wordt gemaakt van Sunbrella Boatacryl. Sunbrella is waterdicht door de Polyuerethane coating, sterk, kleurvast, UV en zoutbestendig en schimmelwerend. Als u een glad en meer glimmend doek zoekt dan is Stamoid de beste keuze. Beide doeksoorten zijn in een groot aantal kleuren leverbaar.De afwerkbies en/ of de PVC grijprand kunnen in diverse kleuren worden geleverd. Dit hoeft dus niet dezelfde kleur als het doek van de kap te zijn

 


 

Bevestiging van de kap of kuiptent aan de boot

 

Voor het monteren van de kap of tent aan de boot bestaan diverse systemen zoals: Drukknopen, Perfix, Minax, Tenax, Lift the dots, of rail. Indien u wilt dat wij gebruik maken van de bestaande drukknopen dan kunt u deze het beste van tevoren goed nakijken en waar nodig vastzetten met Epoxi, dan hoeven wij niet te wachten tot het is uitgehard. Wilt u van drukknoop-systeem wisselen dan adviseren wij u daarin. Wij monteren het nieuwe systeem dan aan boord. Wilt u meer weten over de diverse bevestigingssystemen.

Klik op de button afbeeldingen / technische details / bevestigingssystemen kap

 

Hieronder een aantal foto's van sloepen met door ons gemaakte kappen en tenten