Rolfokhoes en UV strook

Hoe bescherm ik mijn opgerolde voorzeil tegen weersinvloeden?

De levensduur van elk type zeildoek is voor een groot deel afhankelijk van het aantal UV uren dat het te verduren krijgt. Ook vocht, vuil en zout verkorten de levensduur van uw zeilen.

In het algemeen kan zeildoek beter tegen vocht dan tegen zon. Laminaatzeilen zijn behalve voor UV straling ook gevoelig voor schimmels en groene alg aanslag. 

Van een ingerold voorzeil blijven een deel van het achterlijk en het onderlijk onbeschermd. Worden geen maatregelen genomen dan zal dit gedeelte van het zeil snel verouderen. Terwijl de rest van het zeildoek nog goed is zal het achter- en onderlijk sterk verzwakken en spontaan kapotscheuren. Repareren of een nieuw stuk aan het zeil maken is in de meeste gevallen onmogelijk, zodat als laatste redmiddel overblijft: Verkleining van het zeil door “amputatie” van het verteerde deel. Voor meer informatie hierover zie de knop "Tips-Reparaties-Aanpassingen" in het hoofdmenu.
 

Wij kunnen uw opgerolde voorzeil op twee manieren beschermen:

  • Een rolfokhoes.
  • UV beschermstrook op het onder en achterlijk.

Een rolfokhoes wordt door Zeilmakerij Schokker Volendam gemaakt van Sunbrella Bootacryl en dat kan in de kleur van uw buiskap of grootzeilhuik. Voorzien van een degelijke YKK rits en een gladde, goed lopende aantreklijn.

 

De UV beschermstrook van Weathermax UV doek wordt op het zeil gelijmd en vervolgens gestikt met UV bestendig garen.

Zowel de hoes als de UV strook hebben hun voordelen, nadelen en beperkingen: 

Rolfokhoes: Een extra handeling

Een rolfokhoes moet na het oprollen van het zeil langs het zeil omhoog getrokken worden en vereist voor en na het zeilen een extra handeling en de nodige zelfdiscipline. Bij kleine voorzeilen is het aanbrengen en weghalen van de hoes soms meer werk dan het erop zetten en eraf halen van het zeil zelf. Maar…vergeet niet: Zeilen is een sport. Onze rolfokhoes beschermt uw zeil niet alleen tegen UV straling maar ook tegen vocht, vuil, vogelpoep, muggen en spinnen. Uw zeil zit helemaal ingepakt in de hoes.

 

UV strook: Alleen bescherming tegen UV en niet tegen vocht

Een UV strook vereist na het oprollen geen extra handeling. Het zeil is direct beschermd tegen UV maar regenwater en vuil dringen in het opgerolde zeil met alle nadelige gevolgen van dien. Het zeil moet dus zo nu en dan worden uitgerold om te drogen. Bent u langere tijd niet aan boord dan is het beter om het zeil te strijken en binnen op te bergen.

 

UV beschermstrook kan zowel op nieuw als bestaand zeil

Zeilmakerij Schokker Volendam kan een UV strook aanbrengen op een nieuw te maken zeil maar ook op een bestaand, ouder of naar een reefsysteem omgebouwd voorzeil. Ongeacht het merk of fabrikaat.

 

Rolfokhoes: Lijnen strak aantrekken

Tijdens het hijsen houdt u de schuiver van de rits vast zodat de totale hoes wordt dicht geritst. Hierna is het buitengewoon belangrijk dat de aantreklijnen zo strak mogelijk worden aangetrokken en goed worden vastgezet, liefst op een kikker. Zitten deze lijnen te los, of gaan ze naderhand los, dan gaat de hoes slaan en klapperen. Dit kan grote schade toebrengen aan zeil, hoes, rolreefsysteem en de rest van de tuigage.

 

UV strook: Verzwaring en verdikking van het achterlijk en onderlijk

Een UV beschermstrook verzwaart het achter en het onderlijk van uw voorzeil. Een zwaarder achterlijk heeft eerder de neiging om te gaan slaan en klapperen. Het zeil wordt ook dikker op de plaats waar het UV beschermdoek zit. Vooral voorzeilen met een lage schoothoek zullen minder vlak gaan oprollen. Bij de halshoek van het zeil verschijnt na het oprollen een verdikking. Vaak wordt dit gecompenseerd met een schuimstrook bij het voorlijk (shape tape).

  

Rolfokhoes: Heeft een val nodig

Voor een rolfokhoes is een aparte val nodig. De spinnakerval of een tweede genua/fokkeval is prima te gebruiken. Heeft u geen extra val dan moet die dus gemonteerd worden. Wij kunnen dit ook voor u verzorgen. Naar uw keuze en afhankelijk van de mogelijkheden aan boord: Binnendoor of via een blok buiten langs de mast lopend. U kunt kiezen uit een simpele lijn alleen voor de hoes of een wat duurdere, hoogwaardige val die zowel voor een spinnaker of halfwinder als voor de hoes kan worden gebruikt. 

 

Rolfokhoes: Eén hoes voor meerdere zeilen te gebruiken

1 rolfokhoes kan voor meerdere voorzeilen gebruikt worden. Een UV beschermstrook moet op elk zeil individueel worden gemaakt. 

 

Rolfokhoes en UV beschermstrook: Meer kleuren mogelijk

Zowel een rolfokhoes als een UV beschermstrook kunnen in meerdere kleuren worden gemaakt. Wilt u de hoes in dezelfde kleur als bijvoorbeeld uw buiskap dan is dat geen probleem. Het speciale doek dat wordt gebruikt voor de UV beschermstrook is in beduidend minder kleuren leverbaar.

 

              Afb A UV baan aan stuurboordzijde             Afb B Rolfokhoezen in meerdere kleuren
 

Aan welke kant van het voorzeil wordt de UV strook aangebracht?

Dit is afhankelijk van de draairichting van de reeftrommel van uw reefsysteem. Bij de meeste systemen kan dit simpelweg worden omgedraaid. Heeft u meerdere voorzeilen dan is het handig als de UV beschermstroken allemaal op dezelfde zijde van het zeil zijn aangebracht. Op onderstaande opengewerkte demo is te zien aan welke zijde van het zeil de UV beschermstrook moet worden aangebracht.
 
                Afb1 UV strook aan bakboord                  afb 2 UV strook aan stuurboord      
 
  • Afbeelding 1: Als u aan de oprollijn trekt draait de trommel met de klok mee.De UV beschermstrook komt aan de bakboordzijde van het zeil.
  • Afbeelding 2: Als u aan de oprollijn trekt draait de trommel tegen de klok in.De UV beschermstrook komt aan de stuurboordzijde van het zeil.
      

Hoe maakt u slim gebruik van onze najaarskorting? 2 tips:

  • Breng het voorzeil na het zeilseizoen bij ons langs. In de winter maken we er dan een UV beschermstrook op en in het voorjaar ligt het voor u gereed.
  • Zeil in het najaar naar Volendam en we meten de rolfokhoes aan boord op. Als we de voorlijkmaat weten van het voorzeil waar de rolfokhoes voor is bestemd dan kan de hoes ook in de winter worden gemaakt. U kunt ook in de winter langskomen met het voorzeil dan nemen wij de maat van de hoes voor u op. In het vroege voorjaar ligt de nieuwe hoes dan voor u gereed.
  • Voor meer informatie zie de knop "Winterkorting" in het hoofdmenu 

 

 

 

 
To top